PUOLUESIHTEERIN ON JOHDETTAVA VERKOSTOITUMISTA

Perjantai 27.5.2016 - Riikka Pirkkalainen


Keskustan ohjelmatyössä törmätään usein siihen, ettei puolue ole riittävän hyvin verkostoitunut. Toisaalta kolmannen sektorin yhteiskunnallinen merkitys kasvaa koko ajan. Puoluesihteerin on pidettävä keskusta kehityksessä mukana. Keskustan on jo ihan lähitulevaisuudessa verkostoiduttava aiempaa määrätietoisemmin kansalaisjärjestöjen ja työmarkkinatoimijoiden kanssa. Suhteiden on oltava valmiina, kun niitä politiikan tekemiseen tarvitaan.
 
Puolueen ympärillä toimiviin järjestöihin verkostoituminen on ulkoista verkostoitumista. Keskustassa on kuitenkin tarvetta myös sisäiselle verkostoitumiselle. Meillä on runsaasti jäseniä, jotka toimivat aktiivisesti erilaisissa järjestöissä. Heidät kannattaa koota keskustan omille foorumeille antamaan asiantuntemustaan ja kokemuksiaan puoluetyön kehittämiseksi. Olen toiminut 16 vuotta oman akavalaisen ammattiliittoni luottamustehtävissä ja kokenut itsekin sen, ettei verkostoitumiselle ole keskustan sisällä ollut kanavaa. Sama koskee muitakin kuin ay-järjestöjä. Puoluesihteerinä rohkaisisin kaikkia keskustalaisia toimimaan rohkeasti poliittisten luottamustoimien ohella muissa järjestöissä. Se jättäisi keskustasta politiikkaa suuremman jalanjäljen yhteiskuntaan.
 
Sisäisen verkostoitumisen tarvetta on myös kunta- ja maakuntapolitiikan osalta. Keskustalla on erityisesti kuntapolitiikassa paljon jäseniä, jotka eivät vielä ole mukana järjestötyössä. Käytämme paljon energiaa sen pohtimiseen, kuinka voisimme saada uusia toimijoita mukaan keskustaan. Meidän kannattaa hyödyntää aiempaa tehokkaammin myös sellaiset henkilöt, jotka ovat jo sitoutuneita keskustaan, mutta eivät ole löytäneet polkua järjestötoimintaan.
 
Keskustalla on myös poikkeuksellisen suuri ja valitettavan vähän hyödynnetty voimavara entisissä toimijoissa, jotka ovat olleet poliittisissa ja järjestöllisissä tehtävissä puolueen aiemmissa vaiheissa. Heidän kokemuksiaan ja pitkän kaaren ajatuksia tulevaisuuden suunnasta kannattaa hyödyntää.
 
Riikka Pirkkalainen
puoluesihteeriehdokas

Avainsanat: keskusta, verkostoituminen, puoluesihteeri


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini